Obsah fóra Fórum pro skladatele vážné hudby Fórum pro skladatele vážné hudby
Pro všechny, kteří komponují, nebo se chtějí jen dozvědět víc o své oblíbené hudbě.

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Všetko o timpanoch

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Fórum pro skladatele vážné hudby -> Tympány/Timpani
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
opossum
Hudební skladatel
Hudební skladatel

PříspěvekZaslal: Tue Oct 16, 2007 10:18 am    Předmět: Všetko o timpanoch Citovat

nájdete tu
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/music/timpani.html#c1
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
relax
Nezapomenutelný
Nezapomenutelný

PříspěvekZaslal: Sat Oct 20, 2007 10:13 pm    Předmět: Citovat

Mě by například zajímalo, jakou rychlostí jdou při hře na tympány měnit tóny prostřednictvím pedálu. Tím myslím, zda by například šel vytvořit rychlejší či pomalejší běh? Věřím že šlapat takovou rychlostí na pedály a ještě střídat jednotlivé kotle nebude hračka, ale má někdo nějakou zkušenost?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
opossum
Hudební skladatel
Hudební skladatel

PříspěvekZaslal: Mon Oct 22, 2007 8:21 am    Předmět: Citovat

No ja nemám bohužiaľ prakticky žiadnu. Keby tu zas zavítal pán dirigent, nebolo by zle Confused
Dalibor Mraz
Znalec
Znalec

PříspěvekZaslal: Mon Nov 03, 2008 3:21 pm    Předmět: re Citovat

Já hraju povinně v orchestru a hraju i na typmány ... Používájí se 4 tympány ale v některých případech jsou bud 2 nebo jich může být 5 ale to je ojedinělé. přelaďování typmánu je otázka zručnosti hráče .... běh po 5 tonech ve vysokém tempu není moc realný .... Tympány se většinou přelaďují ve chvíli kdy nehrajou ....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Giorgio
Znalec
Znalec

PříspěvekZaslal: Tue Nov 11, 2008 8:17 pm    Předmět: Citovat

To je zajímavé, jsem myslel že jsou naladěny před koncertem a pak už se s nimi nic neděje. A záleží nějak rozestavení kotlů na rozestavení tónů? Jestli to je vždy třeba C,D,E,F nebo i E,D,C,F.
Moc zajímavé je sledovat tympánistu ve Dvořákově Te deum. střída kotel nejvíce na pravo a nejvíce na levo. Taky jsem v pátek zjistil, že v Mahlerově první jsou dvoje tympány po 4 kotlích.
Dalibor Mraz
Znalec
Znalec

PříspěvekZaslal: Tue Nov 11, 2008 10:59 pm    Předmět: re Citovat

Giorgio napsal:
To je zajímavé, jsem myslel že jsou naladěny před koncertem a pak už se s nimi nic neděje. A záleží nějak rozestavení kotlů na rozestavení tónů? Jestli to je vždy třeba C,D,E,F nebo i E,D,C,F.
Moc zajímavé je sledovat tympánistu ve Dvořákově Te deum. střída kotel nejvíce na pravo a nejvíce na levo. Taky jsem v pátek zjistil, že v Mahlerově první jsou dvoje tympány po 4 kotlích.
nene tympány se musí přelaďovat ....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Dalibor Mraz
Znalec
Znalec

PříspěvekZaslal: Tue Nov 11, 2008 11:05 pm    Předmět: Citovat

Giorgio napsal:
Lepší tympány mají ukazatele ... my máme ve škole Ludwigy .... a ty si nastavíš kde máš C nebo třeba G a pak přeladuješ pomocí toho .... větší ptoblém je když to ukazovátko nemá ... tak musíš mít ladičku po pravé ruce a ladit podle sluchu a hlavně potichu ... to je ta méně pohodlná možnost Very Happy
opossum
Hudební skladatel
Hudební skladatel

PříspěvekZaslal: Wed Nov 12, 2008 4:26 pm    Předmět: Citovat

Dalibor Mraz napsal:
Giorgio napsal:
Lepší tympány mají ukazatele ... my máme ve škole Ludwigy .... a ty si nastavíš kde máš C nebo třeba G a pak přeladuješ pomocí toho .... větší ptoblém je když to ukazovátko nemá ... tak musíš mít ladičku po pravé ruce a ladit podle sluchu a hlavně potichu ... to je ta méně pohodlná možnost Very Happy

to je dost sialene Shocked
blazej
Anonymní

PříspěvekZaslal: Fri Nov 14, 2008 8:59 am    Předmět: Citovat

presne na taketo veci treba mysliet pri skladani. je potrebne nechat chvilu cas na preladenie, aj ked v sucasnosti uz nie tolko, ako kedysi. Smile teraz je to otazka par sekund. tiez je dobre si to vhodne nacasovat. nie je priliz esteticke, ak v ppp pasazi niekto sliape na pedaly(timpani, harfa). Smile a samozrejme tiez treba do partitury zaznacit, ze skladatel ziada preladit timpani a tiez urcit, na ake tony.
je to podobne ako pri harfe. tam je potrebne tiez mysliet na preladovanie strun. a tiez je hlavne dolezite si dopredu zistit, ci je ten akord vobec mozne zahrat. nie je napr. mozne zahrat vsetky septakordy ako glisando(kvintakordy uz vobec nie) a pod. najlepsie je zistit si, ktory zo 7. pedalov preladuje na ake tony. potom sa to da lahko vypocitat. tiez, mam pocit, ze sa harfistom lepsie citaju noty, ak su enharmonicky zamenene kriziky za becka.
Dalibor Mraz
Znalec
Znalec

PříspěvekZaslal: Sat Nov 15, 2008 2:41 pm    Předmět: Ladeni Citovat

Ještě je jedna finta ... a to je že se naladí jenom zhruba naryhclo a pka se to dotahuje nebo povoluje při hraní .... ale na nahrávkách toto není možné použít ..... na koncertech se t odělá běžně
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Fórum pro skladatele vážné hudby -> Tympány/Timpani Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Strana 1 z 1

Přejdi na: