Obsah fóra Fórum pro skladatele vážné hudby Fórum pro skladatele vážné hudby
Pro všechny, kteří komponují, nebo se chtějí jen dozvědět víc o své oblíbené hudbě.

FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Klavírní variace 'Erida'

Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Fórum pro skladatele vážné hudby -> Vlastní tvorba / Your own production
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
relax
Nezapomenutelný
Nezapomenutelný

PříspěvekZaslal: Sat Jun 19, 2010 11:52 pm    Předmět: Klavírní variace 'Erida' Citovat

Představuji vám svoje nové dílo, klavírní skladbu - variace o čtyřech větách:

1. Allegro moderato
2. Scherzo vivace
3. Largo appenato
4. Allegro affetuoso e misterioso

Nejedná se o variace v pravém slova smyslu, motivů se zde vyskytuje více, nicméně s hlavním motivem pracuji v každé větě, proto variace.

Ačkoliv bych skladbu sám nikdy na klavír nezahrál, věřím, že hratelná je a doufám, že i když nepředkládám noty, zdejší klavíristé mi to alespoň podle sluchu potvrdí.

Rád si vyslechnu jakoukoliv radu, či poznámku.

Archiv ZIP se všemi čtyřmi větami (25 MB; mp3 320 kbps):

www.antonincharvat.com/music/charvat_variace_erida.zip
Matius
Hudební skladatel
Hudební skladatel

PříspěvekZaslal: Mon Jun 21, 2010 9:13 pm    Předmět: Citovat

Prvních pár poslechů:

První část je ze všech nejslabší. Dobrý momenty:
00:20 - klesající bas, skvělej nápad, snad až metalovej Laughing
00:47 - typickej Charvát, podle tohohle kousku bych spolehlivě poznal, že je to od tebe, trochu se to podobá předchozím skladbám.
01:45 a pak znovu o kousek dál se mi líbí narůstání napětí

Druhá část je naprosto vynikajicí. Krásně si ji dovedu představit ve filmu s automobilovou honičkou někde ve 20. letech, Bonnie and Clyde nebo něco v tom stylu Wink. Je to ohromně vtipný! Asi v 00:55 mě fakt dostává to "hranatý kolo", jak se tam střídají čtvrťový trioly s osminama. Zní to trochu jazzově, trochu barbarsky (ten klavírista tam hraje, co má, ale vypadá, že do toho jen tak tříská a šíleně se u toho baví Very Happy), ale ohromně! Wink

Třetí část:
Líbí se mi, že v tom počátečním pozvolným sestupu (00:10) to nenecháš dojít k dominantě, kde by ji každej čekal, ale přeskočíš ji a zazní tam až o něco později - povedený. Jinak se tam až na ty rozložený akordy toho moc neděje, takže to je trochu nudnější. Dramatická část asi v poslední třetině to trochu ozvláštní.

Poslední, čtvrtá část nejvíc cituje tu první a je ze všech nejlepší. Hlavně ten začátek, to je něco... Skvělý nápady! Stejně tak 01:11. Hrátky se zpožďováním not v závěru jsou vtipný.

Takže za Scherzo vivace a Allegro affetuoso e misterioso (trefný označení) tleskám, zase se ti to ohromně povedlo!! Promiň, ode mě takhle brzo a asi ani jindy moc odborný recenze čekat nemůžeš Wink). Rád ale pochválim, co se mi líbí.

P.S.: Smím-li se zeptat, co nebo kdo je Erida?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
relax
Nezapomenutelný
Nezapomenutelný

PříspěvekZaslal: Tue Jun 22, 2010 12:24 am    Předmět: Citovat

Díky Maty za poslech všech vět a za jejich zhodnocení. S první větou to cítím stejně - taky ji považuju za nejslabší. Dělal jsem ji jako úplně první, už snad před půl rokem, a tak je to vždycky se vším - u všech mých skladeb. Prvotní nápady u mě prostě stojí za prd a až to, co vytvořím z nich, se dá poslouchat Smile

Erida je řecká bohyně sporů, války a říká se že i chaosu. Jejím protikladem je bohyně Harmonie. Nazval jsem to tak, protože mi některé části té skladby občas zněly dost zmateně. Jestli jsou, nebo ne, to posoudí ostatní Smile
opossum
Hudební skladatel
Hudební skladatel

PříspěvekZaslal: Wed Jul 21, 2010 10:09 am    Předmět: Citovat

musim povedat, ze na to, ze klavirne veci nehras vacsinou nazivo, zneju velmi presvedcivo a priznavam, ze ja, ako klavirista by som nedokazal natukat nejaky zlozitejsi part do Piano Roll, asi aj preto, ze trpim komplexom skladajucej ruky Smile Pacia sa mi vsetky styri casti. Scherzo vivace by si zasluzilo zivy dynamickejsi a surovejsi prednes, tu je asi najviac poznat rozdiel medzi sekvencerovou a zivou nahravkou. Dodavam, ze takyto zaner by som asi nezlozil...Povazujem cele toto dielo za vyzrete.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
PANGI
Znalec
Znalec

PříspěvekZaslal: Thu Jul 22, 2010 8:05 pm    Předmět: Citovat

ještě než to doposlouchám...takže to hraje počítač? takovej zvuk bych chtěl z těch mejch ukázek taky dostat

edit so far: ta druhá je opravdu hodně dobrá...jak ti tam schází doba do a přesouvá se to do synkopy je zajímavý

ta třetí...na amaterá máš skvělej harmonickej cit...mimotonální dominanty a vedlejší stupně...skvěle chopinovský (hlavně ta malá septima mi ho připomněla)

z pianistickýho hlediska to jako mizernej pianista hodnotit nebudu, ale cis dur bych moc rád nehrál Smile

variace bych to nenazýval...každopádně větší vnitřní logika tvejm skladbám zatím schází, vzhledem k tomu, že pracuješ s takovymhle klasickym materiálem...jinak nápady máš skvělý
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
relax
Nezapomenutelný
Nezapomenutelný

PříspěvekZaslal: Sat Jul 31, 2010 11:31 pm    Předmět: Citovat

opossum: díky moc za tvůj názor, potěšil mne

PANGI: i tobě moc děkuju, vážím si tvých názorů. Teď nechci znít jako totální nevzdělanec, ale vysvětlíš mi prosím toto? Respektive co přesně tím myslíš? Smile

"...jak ti tam schází doba do a přesouvá se to do synkopy je zajímavý"

Variace to vážně asi nejsou, nazval jsem to tak jen proto, že v každé větě hraje důležitou roli ten výchozí motiv a vycházel jsem z něj nejvíce.
PANGI
Znalec
Znalec

PříspěvekZaslal: Sun Aug 01, 2010 10:00 am    Předmět: Citovat

já to počítal jako na 4 doby a třeba hned kolem 0:29 na konci tý mezihry je takt co má 1 a půl doby a ten ti to posune (jestli dobře počítám)

mimochodem to téma, co začně 0:54 je naprosto fantastický, z toho bych se snažil dostat víc (edit: i když se tam vlastně vrací)

prosimtě co je to za zvukovou banku?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
relax
Nezapomenutelný
Nezapomenutelný

PříspěvekZaslal: Mon Aug 02, 2010 8:41 pm    Předmět: Citovat

Díky Pangi. Je to ArtVista Virtual Grand Piano. Rozhodně nepatří ke špičce v samplovaných bankách, ale pracovat se s ní dá.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Fórum pro skladatele vážné hudby -> Vlastní tvorba / Your own production Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
Strana 1 z 1

Přejdi na: